Ανανέωση με πρωτοποριακή μέθοδο στις Καρυάτιδες από το ΙΤΕ, (φωτο)
από: http://www.greekpress.gr/politismmos/item/7770-ananeosi-me-protoporiaki-methodo-stis-karyatides-apo-to-ite-foto
Τα διάσημα αγάλματα σύμβολα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, τις Καρυάτιδες, θα αναλάβει να φροντίσει το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης, χρησιμοποιώντας μία νέα πρωτοποριακή μέθοδο που κέντρισε το ενδιαφέρον του ξένου Τύπου.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Βρετανικής Dailymail τα αγάλματα των Καρυάτιδων της Ακρόπολης θα καθαριστούν και θα ανανεωθούν.
Η αποκατάσταση των Καρυάτιδων θα γίνει στο μουσείο της Ακρόπολης και τα αγάλματα θα περιβάλλονται από ένα λευκό ύφασμα, το οποίο προστατεύει από τις ακτίνες λέιζερ, που μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στα μάτια.
Ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερλαμής, δήλωσε ότι ο καθορισμός των γλυπτών θα γίνει μέσα στον χώρο του Μουσείου, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι από τη μετακίνησή τους, αλλά και γιατί θα είναι ένα ενδιαφέρον θέαμα για τους επισκέπτες: «Θέλουμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες μια ματιά από τα παρασκήνια» δήλωσε.
Η μια από τις έξι Καρυάτιδες βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο όπου είχε μεταφερθεί το 19ο αιώνα από τον Λόρδο Ελγιν, ενώ τα υπόλοιπα πέντε αγάλματα απομακρύνθηκαν από το Ερέχθειο το 1979 για να προστατευθούν από την ατμοσφαιρική ρύπανση και αντικαταστάθηκαν από αντίγραφα.
Τα αγάλματα υπολογίζεται ότι φιλοτεχνήθηκαν γύρω στο 420 π.Χ. και χρειάζονται εφτά μήνες -το κάθε ένα- για να καθαριστεί με την νέα πρωτοποριακή μέθοδο που παρουσίασε το ΙΤΕ.
«Η διαδικασία καταργεί όλα τα υπολείμματα της ρύπανσης, τον καπνό και τη σκόνη που έχει εγκατασταθεί στα αγάλματα για περισσότερο από έναν αιώνα, και αφήνει άθικτη την πατίνα, με την γνωστή πορτοκαλί απόχρωση που τα αγάλματα πήραν με το πέρασμα των αιώνων» εξηγεί ο διευθυντής του μουσείου.
Οσο για το πώς λειτουργεί η πρωτοποριακή μέθοδος του ΙΤΕ, ο συντηρητής Κώστας Βασιλειάδης, επικεφαλής της ομάδας καθαρισμού εξηγεί: «Η ακτίνα λέιζερ χτυπάει την μαύρη κρούστα που σχηματίζεται στην επιφάνεια των αγαλμάτων με την πάροδο των χρόνων, απορροφά την ενέργεια και την αποσυνθέτει. Το μάρμαρο δεν επηρεάζεται ενώ η κρούστα της μόλυνσης που σχηματίζεται έχει μικρότερο όριο αντοχής.»
iefimerida.gr
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου